O nama

<p>
	Otvaranje Festivala</p>

“Baščaršijske noći” su najveća kulturna manifestacija, odnosno ljetni festival kulture, u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.
Održavaju se svake godine od 1. - 31. jula na Centralnoj pozornici na platou preko puta zgrade Vijećnice, kao i na raznim drugim otvorenim pozornicama u Sarajevu.

Prirodno, najveći dio programa se održava u starom dijelu grada – Baščaršiji, prepunoj kulturno-historijskih spomenika.

Zahvaljujući visokom kvalitetu programa, atraktivnim otvorenim
prostorima i besplatnom ulazu, svi programi bilježe veliku posjećenost. Tokom mjesec dana održi se 40-50 raznih kulturnih programa koje posjeti cca 150.000 posjetilaca.

Programi su odista raznovrsni: Opera, balet, pozorišne predstave, rock koncerti, sevdalinke, likovne izložbe, književne večeri, programi za djecu, koncerti, ozbiljne i zabavne muzike, filmske predstave, folklor…

Uz domaće ansamble i umjetnike, te gostovanja evropskih i svjetskih grupa i pojedinaca, Sarajevo - glavni grad Bosne i Hercegovine - svakoga jula postaje istinski centar kulture, kada čitav grad odiše jednom posebnom “festivalskom” atmosferom.

Svake godine "Baščaršijske noći" počinju 1. jula tradicionalnim "Bečkim koncertom", odnosno koncertom Sarajevske filharmonije uz učešće dirigenta i umjetnika iz Beča. Pred 2500 – 3000 posjetilaca na Centralnoj pozornici "Baščaršijske noći"  zvanično otvaraju visoki domaći ili strani zvaničnici (Guverner Kantona, Premijer Vlade, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, gosp. Wolfgang Petritch…). 

"Baščaršijske noći" je 2002. godine otvorila g-đa Dr. Sonja Moser – Starrach, Specijalni predstavnik Generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH, koja je prilikom otvaranja između ostalog rekla: "Ovaj festival kulture – koji će predstaviti vrhunske ansamble i umjetnike iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine i čak 15 drugih zemalja Evrope i USA – može se i po kvalitetu i po broju učesnika mjeriti sa najvećim Evropskim festivalima. Posebno je značajno što se ovaj festival održava u ljetnom periodu i nudi spektar kvalitetnih programa na otvorenim prostorima, tako da i sam grad postaje dio spektakla – aktivni učesnik magije."