FEMI KUTI & The Positive Force

FEMI KUTI briljira kao vrhunski solista na (alt i sopran) saksofonu, trubi i orguljama, a ništa slabiji nije ni kao pjevač. Njegova muzika koju naziva afrobeat predstavlja energičan i šarolik zvučni kolorit i crossover spoj funka, soul-jazza, tradicionalne muzike Zapadne Afrike sa primjesama punka, sambe, salse i hip-hopa.

Kao nekada Bob Marley i Femi Kuti osim muzike na koncertima prenosi i društvenu poruku o Africi, njenim prirodnim bogatstvima, ali i o siromaštvu i izgladnjelim ljudima, njenim neprestanim ratovima, umjetnim pravolinijskim granicama među državama koje su povukli kolonizatori i nametnutim društvenim uređenjima. Sve to uz pozitivan stav o životu vodeći se parolom svoga oca da muzika može biti oružje budućnosti koje će doprinijeti miru.

Zbog svog aktivizma usmjerenog protiv društvene i socijalne nepravde, te skretanja pažnje na aktuelni problem AIDS-a u Africi, Femi Kuti je 2022. godine proglašen UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje, a Amnesty International ga je 2012. godine imenovao za afričkog ambasadora.

U Sarajevo dolazi u pratnji svog benda od trinaest članova “The Positive Force”. Prema riječima muzičkih kritičara i znalaca ovaj bend nije specifičan samo po brojnosti, nego i po izuzetnim nastupima na kojima, svojom ritam sekcijom koja se poigrava sa nepravilnim afričkim ritmovima i snažnom petočlanom duvačkom sekcijom, naprosto “žare i pale”. Muzičari koji se nalaze iza Femi Kutija, uspješno kombiniraju “naelektrisano” muziciranje na najvišem profesionalnom nivou sa šoubiznisom, zabavom i plesom, tako da čine da na kraju izgleda kao da je publika na pozornici pratila ne jedan nego tri nezaboravna šou programa.

(Recimo i to da su Femi Kuti & The Positive Force nastupali na europskoj turneji sa Red Hot Chili Peppersima 2011. godine).

Sve ovo garantuje vrhunsku svirku sa koje niko neće otići nezadovoljan i šou koji se naprosto ne smije propustiti!