Midhat Ajanović
Književno veče

Midhat Ajanović – Ajan je profesor, pisac, karikaturist, filmski autor i teoretičar rođen u Sarajevu 1959. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Studiju za crtani film Zagreb filma. Između 1983. i 1994. intenzivno se bavio publicistikom, bio urednik kulturne rubrike sedmičnika Naši dani i Nedjelja kao i član redakcije filmskog časopisa Sineast, te stalni suradnik dnevnika Vjesnik, Zagreb, Oslobođenje, Sarajevo i Borba, Beograd. Paralelno s tim bavio se filmom, karikaturom, stripom, esejistikom i književnošću. Od 1994. živi u Göteborgu (Švedska), gdje je doktorirao s filmološkom tezom.

Predaje historiju, teoriju i estetiku filma i animacije na švedskim filmskim školama (trenutno na University West u Trollhättanu). Objavio je više knjiga raznih žanrova i na nekoliko jezika, uključujući devet romana, jednu dužu novelu i desetak knjiga koje se bave teorijom i historijom filma, animacije i stripa.

Radio je kao organizator i umjetnički direktor na filmskim festivalima u Podgorici (Crna Gora), Zagrebu (Hrvatska) i Eksjöu (Švedska), te je bio član mnogih međunarodnih žirija.

Za svoj rad nagrađivan je na uglednim filmskim festivalima i izložbama diljem svijeta.

Svjetski festival animiranog filma Animafest, Zagreb 2010 dodijelio mu je svoju Nagradu za poseban doprinos proučavanju animiranog filma. Na Sajmu knjige u Göteborgu (Göteborgs Bokmässa) uručena mu je nagrada Klas De Vilder Pris za roman Porträtt tecknat i kol och regn („Portret nacrtan ugljem i kišom“). Godine 2018. u francuskom gradu Caen, Normandija, nagrađen je nagradom ”Prix Mémorial – for promoting Freedom of Expression“. Godine 2019. na Sajmu knjige u Sarajevu njegovoj zbirci eseja Film i strip dodijeljena je nagrada za najbolju knjigu popularno-znanstvenog sadržaja.